Het coronaverhaal van Putu en Kadek
Het coronavirus heeft de lokale inwoners op Bali hard geraakt. Stichting Bali Care Foundation wil jullie graag informeren over de huidige situatie rondom Corona en de consequenties die dit met zich meebrengt voor de lokale bevolking. In dit artikel doet een lokale familie bestaande uit Putu en zijn vrouw Kadek samen met hun twee kinderen hun verhaal. Zij vertellen hoe zij Corona ervaren en hoe ze hier tot vandaag de dag mee omgaan.
Geschreven door Dirk Monsieurs en Kees Hermus
Putu werkt sinds 2010 als schoonmaker in een guesthouse in Seminyak. Zijn salaris als schoonmaker is de grootste bron van inkomsten voor het gezin. Zijn vrouw Kadek maakt allerlei lekkere snacks en verkoopt dit in het toeristische gedeelte van Bali. Zij loopt met een voedselkar in de regio van Canggu en Seminyak. De gezamenlijke inkomsten zijn net genoeg om het gezin te voorzien van voedsel zoals rijst, olie en groenten. Veel geld voor andere zaken houden ze niet over. Ze kunnen zelfs vaak het schoolgeld (boeken, uniform etc.) voor de kinderen niet opbrengen. De kinderen helpen vaak hun moeder met het maken van snacks om zo te proberen om aan extra inkomen te komen.
De situatie van het gezin was al erg lastig maar veranderde drastisch toen het coronavirus in maart/april 2020 uitbrak. Het coronavirus zorgde ervoor dat bijna alle toeristen Bali verlieten en terugvlogen naar het land van herkomst. Het guesthouse waar Putu werkte zit normaal gesproken vol met gasten maar alles veranderde toen het coronavirus uitbrak. Een maand na het vertrek van de toeristen vertelde de eigenaar van het guesthouse dat hij Putu niet langer meer kon betalen omdat er geen gasten meer waren. Dit was dan ook het begin van een hele zware tijd. In april 2020 kreeg Putu voor het laatst zijn salaris.
Putu zat zonder baan en met de uitstroom van de toeristen had Kadek met de verkoop van haar lekkere snacks ook niet veel klanten meer. De problemen stapelden zich op. De impact van het coronavirus zorgde ervoor dat de familie zo goed als geen inkomsten meer had. Hoe nu verder? Hoe kunnen de kinderen naar school blijven gaan? Hoe kunnen zij voorzien worden van de basisbehoeften als voedsel en een dak boven het hoofd?
Veel inwoners op Bali verkeren in dezelfde situatie als Putu en zijn vrouw Kadek. Lokale communities (banjars) proberen de inwoners te helpen. Samen met verschillende stichtingen proberen zij families die dit het hardst nodig hebben te ondersteunen. Echter zijn we op het moment van het plaatsen van deze blog ruim een jaar verder en blijven de problemen zich opstapelen. Bali is officieel nog steeds gesloten voor toeristen. Dit zorgt ervoor dat veel inwoners nog steeds geen inkomsten hebben. Ongeveer 85% van de inwoners werkt in de toeristenindustrie. Velen van hen hebben vandaag de dag nog steeds geen baan. Inwoners als Putu en Kadek worden hierdoor erg hard geraakt. Putu en Kadek hebben uiteindelijk de keuze gemaakt om terug te gaan naar hun geboortedorp waar de rest van de familie woont. Hier proberen ze met de hele familie te overleven. Men leeft van eigen moestuintjes en probeert zo de familie te voorzien van voedsel.
Het leven van Putu, Kadek en hun kinderen en van vele andere gezinnen hangt af van hulp van familie en banjars. Ze vinden steun bij elkaar maar hebben hard hulp nodig. De verwachting is dat het coronavirus nog wel een tijdje onder ons blijft en dus van grote invloed is op het dagelijks leven van de lokale bevolking. Stichting Bali Care Foundation heeft met de in het afgelopen jaar ontvangen donaties heel wat gezinnen kunnen helpen met o.a. voedselpakketten. Wij willen de noodzakelijke hulp kunnen blijven bieden maar hiervoor hebben we jullie hulp nodig!
Wil jij ook iets betekenen? Dat kan! Doe een gift via www.balicarefoundation.com/doneer/ of wordt maandelijkse donateur en help zo mee met de strijd tegen armoede op Bali. Namens de bevolking: bedankt!